Ajmo sjest’ na kavu!

16.03.2021

U posljednjih nekoliko mjeseci posebno nam je nedostajalo „sjesti na kavu“!

Najfinija kava na terasi omiljenog kafića nešto je o čemu smo svi tokom lockdowna pričali i sanjali. I danas, neovisno kakvo je vrijeme vani, na terasi se traži mjesto više!

Navike ispijanja kave razlikuju se i ovise o puno faktora zato taj gušt ima potpuno drugačije značenje u različitim dijelovima svijeta.

Primjerice, Amerikanci vole pokupiti veliku kavu usput, ispijaju je u velikoj količini i polako dok rješavaju dnevne obaveze.

Turci su poznati po svom načinu kuhanja kave koji je iznimno popularan i na Balkanu, ali nemaju tradiciju dugog ispijanja kave. To su male doze kave servirane u fildžanima. Sudeći po tome izreka “ Piješ kavu ko`Turčin“ ne drži vodu 😊 jer njima je draži ipak čaj.

Šveđani jako cijene svoju Fiku, pauzu za uživanje u kavi i slatkom zalogaju, vrijeme za odmor i predah u danu.

Gostoljubivi Norvežani će vas kavom ponuditi na samom ulazu u svoj dom jer to je za njih iskazivanje dobrodošlice.

Talijani vole jaku kavu punog okusa, poslužuju ju na šanku, brzo ju piju i sami priznaju da su ovisni o njoj!

Daleka topla Australija ima veoma razvijenu kulturu kave, a njeni stanovnici su zahtjevni i spremni obići cijeli grad kako bi uživali u šalici savršene kave.

Ipak Hrvati, kao i većina naših susjeda s Balkana, imaju poseban običaj kada je u pitanju kava. Osim što rijetko koji Hrvat može zamisliti jutro bez kave, imamo zanimljivu tradiciju druženja uz šalicu ovog omiljenog napitka u kafiću.

Već je poznato da se „na kavi“ odvija sve važno i nevažno! Sklapaju se poslovni dogovori i suradnje, nova prijateljstva i održavaju stara te se rađaju i nove ljubavi…

Odlazak na kavu bar jednom dnevno kao godišnji usred dana!

Prosječna kava potraje 2-3 sata i onda kada ne znaš gdje bi išao za vikend, na kavu bi sigurno 😊

Danas kafići više ne služe samo kavu, Leggiero bar u ponudi ima i neodoljive slastice, salate i slani snack poput sendviča, kroasana i pizze.

U Leggieru se uz kavu ujedno obavi doručak ili brunch!

Tradiciju na koju smo jako ponosni volimo njegovati gdje god se u svijetu nalazili. Uvijek se sjeti najdražeg hrvatskog običaja i sjedni na kavu!

#volimleggiero

#godišnjiusreddana

Close
Close